"In plaats van te schreeuwen in de massa met betaalde advertenties, fluister je met reviews in de oren van je toekomstige klanten." - Social Marcel
Introductie
In het digitale gevecht om aandacht vergeten we vaak wat écht indruk maakt op mensen.
Wat dat is?
Een positieve klantervaring!
Welke boodschap is nu krachtiger dan die van een tevreden klant die zegt: goed gedaan, ik ben tevreden, als ik je dienst weer nodig heb, dan weet ik je te vinden?
De online versie van zo’n positieve klantervaring is een review (bijvoorbeeld op Google) die een klant achterlaat.
Zulke reviews zijn de meest robuuste bouwstenen voor elke onderneming die meer authenticiteit en minder "koop mij, koop mij!" vibes wil uitstralen.
Online reviews van klanten zijn een soort stille kracht. Een non-stop fluiterstemmetje naar je toekomstige klanten over wie je bent, waar je voor staat en waarom ze bij jou moeten zijn.
Laten we samen eens verkennen hoe deze klantverhalen je merk op natuurlijke wijze kunnen versterken en laten groeien.
In de digitale wereld waar elk klikje en tikje telt, staan klantreviews centraal. Ze zijn veel meer dan alleen wat opmerkingen van je klanten. Als je ze leert waarderen en gebruiken, dan zijn het krachtige tools die het succes van je merk kunnen maken of breken.
Stel je voor: je loopt door een straat, op zoek naar een plek om te eten, en je ziet twee restaurants. Bij de eerste staat een rij mensen te wachten. De tweede ziet er verlaten uit. Welk restaurant kies je?
Online klantreviews hebben eenzelfde effect. Ze vormen een zichtbare rij voor jouw digitale deur. Ze zorgen dat digitale voorbijgangers stoppen, binnenkijken en jouw bedrijf overwegen. Elke positieve review is een concrete, persoonlijke aanbeveling die bijdraagt aan jouw geloofwaardigheid en het vertrouwen in jouw merk.
Heel simpel gezegd zijn klantreviews een soort omvormers. Ze zetten twijfels om in actie. Een flink aantal positieve beoordelingen kan net dat duwtje in de rug zijn dat iemand van geïnteresseerde bezoeker naar enthousiaste koper transformeert.
Maar let op! Dat omvormen kan ook de andere kant op werken. Negatieve reviews kunnen mensen weerhouden om je klant te worden.
Negatieve reviews bieden ook kansen. Ondernemers negeren ze het liefst, maar dat is onverstandig. Als je goed omgaat met negatieve reviews, bieden ze een kans om te laten zien hoe responsief en klantgericht je merk is. Door te reageren op een negatieve review ga je het gesprek aan en toon je dat je altijd op zoek bent naar manieren om te verbeteren.
Reviews voeden de zoekmachines met verse, relevante inhoud. Zo maken ze je merk beter vindbaar. Een voortdurende stroom reviews laat Google zien dat er bij jouw bedrijf wat gebeurt. Reageer je op je reviews? Nog beter, want dan gebeurt er nog meer :)
Elke nieuwe review is een kans om hoger te ranken in de zoekresultaten en vergroot de kans dat potentiële klanten jou vinden in plaats van je concurrent.
Actief engagement met klantreviews toont dat je luistert naar je klanten. Dat je ze waardeert. Dat je hun feedback serieus neemt en er op reageert.
Veel ondernemers missen deze kansen om hun klanten te waarderen omdat ze niet op online reviews reageren. Maar stel je dit eens voor: je werkt in een kledingwinkel. Een klant geeft je een compliment. En zonder iets te zeggen loop je weg.
Dat zou bizar zijn, nietwaar? En toch doen veel ondernemers precies dat wanneer het om de online kant van hun zaak gaat.
Wie online net zo goed reageert op positieve en negatieve opmerkingen van klanten als offline, maakt een gigantisch verschil. Dus reageer op die reviews, en maak van jouw klanten loyale merkambassadeurs die blijven terugkomen en zorgen voor nieuwe klanten.
Positieve feedback krijgen is natuurlijk geweldig. Maar het is nog beter als andere mensen dat ook horen en zien. Daarom zou je positieve reviews moeten delen op je website en je social media kanalen.
De voordelen zijn legio. Het houdt je top of mind bij je volgers; het straalt vertrouwen uit; en het laat je solide reputatie zien. Elke positieve review die je post is in feite een persoonlijk succesverhaal dat je deelt. Het is een bewijs dat je iets heel erg goed doet als ondernemer. Het is een getuigenis van tevredenheid die andere klanten aantrekt. En, niet onbelangrijk, het motiveert bestaande klanten om hun ervaringen ook te delen.
Kortom, positieve reviews delen op social media is een krachtige manier om je merk in het zonnetje te zetten, authentieke verhalen te vertellen en een gemeenschap rond jouw producten of diensten te bouwen.
Je weet nu dat reviews goud waard zijn, maar hoe verzamel je die schatten en wat doe je ermee? Geen zorgen, we hebben een paar praktische tips die je helpen dit proces te stroomlijnen.
Praktische tip 1: doe het efficiënt!
Je denkt vast al: ‘wie heeft daar tijd voor om reviews te vragen, op te volgen, te beantwoorden, dan daar nog posts van maken… pff daar wil ik niet mee bezig zijn!’
Dat begrijp ik volledig. Tijd is kostbaar. Als ondernemer ben je met duizend dingen bezig en de meeste daarvan zijn leuker dan marketing. Maar marketing is wel cruciaal voor je onderneming.
En daarom is automatisering je beste vriend.
Gebruik bijvoorbeeld de tools die bij de Review Machine van Social Marcel meegeleverd worden (directe link om te delen, QR-code, connectie met een CRM). Daarmee start je meteen een reeks automatische stappen wanneer je een klant om feedback vraagt.
Wat betekent dat?
Zodra de Review Machine één keer is ingesteld, doet hij het zware werk voor je. Op basis van de eerste feedback van je klant selecteert hij wie gevraagd wordt om daadwerkelijk een Google review te plaatsen en wie er opgevolgd moet worden om bijvoorbeeld een probleem op te lossen.
De Review Machine beantwoordt vervolgens alle reviews die binnen komen op een snelle, beleefde en empathische manier, helemaal in jouw stijl. Daarnaast maakt hij mooie afbeeldingen met daarop je positieve reviews als quote. Die post hij automatisch op al je social media kanalen (Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Google businessprofiel) en op je website, terwijl jij achterover leunt en de feedback binnen ziet rollen.
Wat je zeker niet moet doen, is passief wachten op reviews. Wees proactief! Vraag iedere klant om feedback, het best meteen nadat ze je dienst of product hebben ontvangen. Doe het zeker niet tegelijkertijd met de factuur :)
Stuur een vriendelijke herinnering of verleid je klanten met een kleine incentive die ze aanmoedigt hun feedback te delen. Denk eens aan een korting op de volgende aankoop of een kleine attentie. Het zou mooi zijn als het voor je klanten net zo aantrekkelijk is om een review achter te laten als het voor jou is om er een te ontvangen!
Als je medewerkers hebt, kun je ze misschien wel motiveren met filmtickets voor diegene die in een maand de meeste reviews heeft verzameld. Met een persoonlijke QR-code die naar je reviews linkt is dat makkelijk georganiseerd.
Hoe hard je ook werkt, er zal altijd wel eens een negatieve review komen. De neiging om die te negeren of om er stevig tegenin te gaan is groot. Doe dat nooit! De klant heeft heus niet altijd gelijk, maar je moet dat niet openlijk gaan uitvechten.
Juist bij negatieve reviews liggen grote kansen verborgen. Al was het maar omdat bijna niemand anders er goed mee omgaat.
Reageer altijd op een negatieve review. Reageer professioneel en constructief en behandel zelfs de meest negatieve review als een poging tot constructieve feedback van je klant. Toon empathie en biedt een oplossing aan. Soms tovert dit een gefrustreerde klant nog om in een tevreden fan.
Maar, en dit is veel belangrijker: het laat aan al je andere klanten en potentiële klanten zien dat jij echt om je klanten geeft.
Ga zeker niet publiekelijk in discussie, ook al heb je gelijk! Dat wil niet zeggen dat je alles maar moet slikken. Maar laat publiekelijk zien dat je constructief bent, en probeer de discussie privé verder te voeren. Dat kost soms moeite. Maar denk dan vooral aan iedereen die mee leest.
Wat als ze leugens vertellen? In dat geval kan je best zo snel mogelijk deze 2 dingen doen.
Schrijf een kort antwoord in de vorm van: “Wat vervelend dat je dit zo ervaren hebt. Wij kunnen ons niet herinneren dat het zo gegaan is, maar we willen het graag oplossen. Kun je ons contacteren om dit uit te praten?”.
Meld de review aan Google en vraag om deze te verwijderen.
Met een solide strategie voor het verzamelen en beheren van reviews in de hand, ben je klaar om je merk naar nieuwe hoogtes te tillen.
Maar hoe implementeer je deze strategie nu succesvol?
Lees nog even verder, want nu duiken we in de concrete stappen voor succes.
Nu we de schijnwerpers hebben gericht op het hoe en waarom van klantreviews, is het tijd om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan. Want het verzamelen van gouden sterren (lees: reviews) en het bouwen aan een sterkere relatie met je klanten is geen magie of geluk, maar een vaardigheid die je kunt leren beheersen.
Begin met het automatiseren van je uitnodigingen voor reviews. Een eenvoudige e-mail of een berichtje na aankoop kan wonderen doen. Wees direct, maar vriendelijk: "Vond je het wat? Laat het ons en de wereld weten!"
Zorg dat je klanten zonder moeite hun gedachten kunnen delen. Of ze nu willen tweeten, posten of mailen, wees daar om hun verhalen te vangen. Elk platform is een podium; zorg dat je de microfoon klaar hebt staan.
Heb je een schitterende review gekregen? Deel het met de wereld op je socials, op je website, in je nieuwsbrief. Voelt dit als opscheppen? Dat is niet nodig. Als de mensen rijen dik voor een fysieke winkel staan dan zie je de uitbater zich toch ook niet schuw verstoppen?
Laat zien dat echte mensen van je product houden, en je zult zien dat meer en meer mensen gaan denken: "Hey, dit moet ik ook proberen."
Een minder flatterende review is niet het einde van de wereld. Iedereen maakt fouten, dat maakt je menselijk. Het is een moment om te laten zien hoe klantvriendelijk je bent. Reageer bedachtzaam, bied oplossingen aan en toon de wereld dat jouw klantenservice van topklasse is.
Elke opgeloste klacht is ook weer een verhaal over jouw toewijding. Vergeet zeker niet om, wanneer de klacht opgelost is, te vragen of de klant z’n review aan wil passen.
Elke review – of het nu een juichende aanbeveling is of een kritische noot – is een les. Verzamel die inzichten, pas aan, verbeter, en blijf het proces herhalen. De beste versie van jouw merk is een eeuwig work-in-progress.
Voilà, dat is het. Je hebt hiermee een simpele—maar niet gemakkelijke—routekaart naar een toekomst vol positieve reviews die jouw onderneming doen groeien zonder dat je geld hoeft uit te geven aan advertenties.
Zo. Even op adem komen na die duik in de wereld van de klantreviews.
Ik hoop dat duidelijk is geworden dat reviews oprechte stukjes feedback zijn en niet zomaar loze woorden. Ga je er goed mee om, dan vormen ze het hart van je digitale aanwezigheid en geven ze zuurstof aan jouw merk in een digitale omgeving die steeds meer verzadigd raakt met schreeuwerige marketing.
In plaats van te schreeuwen in de massa met betaalde advertenties, fluister je met reviews in de oren van je toekomstige klanten.
Door echt te luisteren naar wat je klanten zeggen en daarop te reageren, verbeter je niet alleen je aanbod, maar bouw je ook aan een merk dat betrouwbaar, klantgericht en authentiek is. Dat is geen kleine prestatie in deze tijd. En dat allemaal door gewoon te beginnen de kracht van mond-aan-mond reclame online te benutten.
Goed omgaan met reviews eenvoudig, maar niet makkelijk. Als je het goed wilt doen, kost het je tijd en moeite. Steek je die liever in andere bezigheden? Zou de Review Machine van Social Marcel je dan niet enorm kunnen helpen om je merk organisch te laten groeien zonder een beroep te doen op dure advertenties?
Klik hier om meer te lezen over de Review Machine. Als je wilt, start jouw gratis proefperiode van 7 dagen vandaag nog.
We zijn Social Marcel net gestart met z'n twee. Maar eigenlijk bestaat ons team uit iedereen die meedoet met Social Marcel. De community bepaalt waar de prioriteiten liggen en welke systemen we eerst moeten uitbouwen.
Samen verzetten we bergen en geven we kleine en middelgrote ondernemingen de tools om met gelijke wapens te strijden en niet weggedrukt te worden door de grote spelers met grote budgetten.
Bij Social Marcel doen we de dingen anders. We zijn een vzw die kleine en middelgrote ondernemingen helpt de nieuwste marketingstrategieën te integreren aan een lage maandelijkse kost. De opbrengst van Social Marcel investeren we in ecologische en duurzame projecten.
Met andere woorden... Wij doen wat we graag doen, jij bespaart enorm veel tijd en geld én de natuur is er goed mee. (Win!! Win!! Win!!)
Founder
+10 jaar marketing ervaring
Filosoof & Historicus
krijg je met een kanon nog niet wakker
Founder
+20 jaar marketing ervaring
in een vorig leven radio dj
mag je altijd wakker maken met pikante pizza